Η παράδοση μας κληροδότησε την ιδέα και με εμπειρία σμιλεύουμε καθημερινά τα μονοπάτια προς τη πραγματοποίησή της. Το ξύλο αναφέρεται στη φυσική υπόσταση και ο ήχος στον προορισμό του οργάνου, ωστόσο εμείς είμαστε εδώ, γιατί στα χέρια μας, στα χέρια του οργανοποιού, βρίσκεται το μυστικό της μεταφυσικής υπόστασης, το ανεξήγητο της ψυχής του οργάνου, το αντικείμενο του πόθου της οργανοποιίας. Τις σαγηνευτικές διαδικασίες τούτης της τέχνης, ολοκληρώνετε και επιβεβαιώνετε εσείς, ο οργανοπαίχτης, ο μουσικός, εκείνη τη μαγική στιγμή που δίνετε πνοή στο δικό μας όραμα.

Σας ευχαριστούμε και καλωσήρθατε.

πληροφορίες

Η κατασκευή όπως και η χρήση του μπουζουκιού είναι μια αναπαράσταση του περιπάτου της προαναφερθείσας παράδοσης στης γειτονιές του παρόντος. Σε μία απο αυτές αρχίζει και  η ιστορία μας το 1997, στην οδό Καπαδοκίας στη Θεσσαλονίκη. Ο Αλέξης  Ρότσκος οδηγούμενος από το πάθος του για τη μουσική και τα χειροτεχνήματα, δημιουργεί το πρώτο εργαστήριο. Όπως όλα τα πρωτόλεια έτσι και εκείνο το οργανοποιείο ήταν ένα σχολείο, μία εστία συνεχούς μάθησης και πειραματισμού. Έξι χρόνια μετά, ο ταλαντούχος τεχνίτης, πια ως ολοκληρωμένος οργανοποιός, συναντά τον νεαρό πιανίστα Γιάννη Τσιλιγκίρη ο οποίος ελκούμενος από τη μυρωδιά της έμπνευσης, έθεσε το μουσικό του ένστικτο και την ευρωπαϊκή του εμπειρία στην υπηρεσία της κατασκευής έγχορδων παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Εγένετο λοιπόν η εταιρεία Ξυλόηχος.

προφίλ

Το οργανοποιείο Ξυλόηχος διανύει την τρίτη δεκαετία λειτουργίας του. Λειτουργία αφιερωμένη στην ιεροτελεστία επιλογής πρώτης ύλης , στην απόκτηση των καταλληλότερων σύγχρονων μηχανημάτων και στην πρόθεση του ευλαβικού ανθρώπινου αγγίγματος που κάνει όλα τα παραπάνω να έχουν νόημα, ενώ πιστοποιεί την μοναδική ποιότητα και τον καινοτόμο χαρακτήρα της δουλειάς μας.

φωτογράφιση: Δημήτρης Αβραμίδης